Az alázat diadala Szőke győzelme

 /Forrás - Az alázat győzelme - tenisz-palya.hu cikke - Gy. Szabó Csilla/

Pasarétre került a korosztályos ob utolsó aranyérme, amelyet Szőke Ádám nyert az U16-os fiúk mezőnyében. Nemes Gábor tanítványa önmagát is legyőzve ért fel a mezőny legjobbjai közé. A döntő másik résztvevője, Mészáros Patrik kicsit csalódott volt a vereség miatt, de ez nem akadályozza meg abban, hogy az eddigi lendülettel folytassa a munkát.2

A győztes pasaréti team. Szőke Ádám és edzői: Győrbíró Zsolt, Nemes Gábor, valamint Berezvai Kolos

A győztes pasaréti team. Szőke Ádám és edzői: Győrbíró Zsolt, Nemes Gábor, valamint Berezvai Kolos

 

Gy. Szabó Csilla írása * A korosztályos országos bajnokság döntőjéhez méltóan izgalmas mérkőzéssel, Szőke Ádám (Pasarét TK) és Mészáros Patrik (Vasas) kiélezett csatájával zárult a hazai utánpótlástenisz legrangosabb idei seregszemléje a Park Teniszklubban. Az U16-os fiúk legjobbja végül a pasaréti ifjú lett, aki 7:6(5), 7:6(6)-re bizonyult jobbnak az egy évvel fiatalabb, elsőéves Mészárossal szemben.

− A korosztály jellemzőit hozó találkozó volt a mai, mindkét játékos volt fent is, lent is. A kamaszok még nehezen kezelik az érzelmeiket, s ez hullámzó teljesítményben mutatkozik meg – kommentálta a találkozót Gulyás István, az U16-os és U18-as válogatottak szövetségi edzője. A komoly taktikai csatában mindkét teniszező megpróbálta saját játékát erőltetni a másikra, s akinek ez sikerült, az került lépéselőnybe.

– Mindketten remek formát mutattak az ob-n, Mészáros az eddig is meglévő színes játékához kellő ütőerőt adott hozzá, Szőke pedig kiemelkedő stabilitással és fegyelmezettséggel játszotta végig az egész hetet. Ezt a döntőt pedig jó volt nézni, különösen azért, mert két rendes, dolgos gyerek játszotta.

S hogy ki volt az esélyesebb? Azt nem volt könnyű eldönteni, hiszen kettejük párharcából korábban többnyire Szőke került ki győztesen, a Budapest-bajnokságon azonban fordult a kocka, ahol Mészáros simán nyert ellene az elődöntőben, majd a fináléban Deli Merse ellen sem hibázott. A Vasas teniszezője felé billentette a mérleg nyelvét a négy közötti találkozók lefolyása is, hiszen Patrik viszonylag gyorsan lépett túl Gubi Trisztánon (MTK-BTC), Ádám ezzel szemben hatalmas csatában verte Deli Mersét (Tenisz Műhely), s így az is benne volt a pakliban, hogy vasárnapra már nem fog tudni ismét felpörögni. A valóságban azonban épp ennek ellenkezője történt.

− Sokkal nagyobb önbizalmat adott Ádinak a tegnapi győzelem, mint amennyit a több órás küzdelem fizikálisan kivett belőle – vonta le a pozitív mérleget Szőke személyi edzője, Nemes Gábor, aki 12 éves kora óta foglalkozik vele, a csoportos edzéseken pedig Győrbíró Zsolttal együtt vezeti a legidősebb fiúk edzését Pasaréten, így a döntőt is egymás mellett ülve izgulták végig. A saját nevelésű teniszezőt a kezdetek kezdetén Kupó Ádám kísérte a Play and Stay tornákra, erőnléti edzőként, valamint szparingpartnerként pedig Berezvai Kolos segíti a fejlődését.

– Azért különösen nagy öröm számunkra a mai győzelem, mert lassan két éve, hogy egy kézsérüléssel bajlódik, mégis derekasan harcol. Kiemelkedően szorgalmas teniszezőről van szó, aki tizenkét éves korában még szinte sehol nem volt, két éve már döntőzött, idén pedig duplázott, tehát párosban és egyesben is magyar bajnok lett. A befektetett munka és az őt jellemző végtelen alázat hozta meg most a gyümölcsét.

Pedig Szőke Ádámnak nemcsak kellemetlen sérülésével kell nap, mint nap megküzdenie, de a testalkatából fakadó merev izomzat helyes kezelésére is társainál több időt kell fordítania. Pasaréten azonban ügyelnek arra, hogy a nyújtás, a masszázs és a gyógytorna soha ne maradjon el. S bár az utóbbi időben a célzott erőnléti munkának köszönhetően sokat gyorsult, ezen a területen még bőven van hová fejlődnie. Nemes Gábor szerint fejben azonban a mezőny egyik legerősebbje, aki egészen a kézfogásig tud küzdeni, soha nem esik kétségbe. A pasaréti csapat mellett egy éve dolgozó pszichológus, Szalay Krisztina ennek ellenére vele is nagyon jó munkát végzett, amelynek leginkább az edzők veszik hasznát.

− Kriszta valójában nekünk segít a legtöbbet, hiszen amikor ő csatlakozott hozzánk, már három éve dolgoztam Ádival, mégis tudott róla újdonságokat mondani. A mai modern teniszben az edző, a játékos és a pszichológus együttműködése döntő fontosságú lehet, ezért ki is kell használni az ebben lévő lehetőségeket. Még egy olyan kiváló mentalitású fiatal esetében is, mint Ádi – összegezte véleményét tanítványával kapcsolatban Nemes Gábor, aki szerint a következő cél, a nemzetközi porond, ahol eddig nem igen tudta megméretni magát.

Mestere szavait igazolja Szőke Ádám, aki a finálé után elismerte, hogy Deli Merse legyőzésekor hitte el, hogy akár az ob-címet is megnyerheti. A fináléról pedig csak annyit mondott, az nyert, aki jobban akarta, és aki egy picit kevesebbet hibázott.

− Mindenem fájt, a kezem, a lábam, valamennyi sejtemben éreztem az előző nap fáradtságát − tért vissza Szőke Ádám a szombati találkozóhoz a vasárnapi döntőt értékelve, céljairól pedig a rá jellemző eltökéltséggel beszélt. – Bárhová eljuthatok, csak küzdeni kell érte. Ismerem a hibáimat, nagyon sokat kell még gyorsulnom, izmosodnom, minden helyzetből szeretném tudni ugyanazt a mozdulatot megcsinálni, de a szervámon is van mit javítani. Pasaréten fantasztikusan jó a hangulat, nagyon szeretek az idősebb fiúkkal edzeni, a kisebbekre pedig úgy figyelünk, mintha a kistesóink lennének.

Pedig a fiatal játékos először futballista szeretett volna lenne, s csupán egykor szintén teniszező édesanyja, Lestyán Villő kérésére vett részt hatéves korában egy tenisztáborban. Ott lett a játék rabja, s ez a szenvedély a mai napig tart.

Ádámhoz hasonlóan, Mészáros Patrik is tökéletes hetet tudhat maga mögött, hiszen a torna első kiemeltjét, Páll Noelt  (Tenisz Park SE) búcsúztatta a negyeddöntőben, s végig magabiztos formát mutatott.

− Győzni jöttem, ez igaz, s most picit elkeseredtem a vereség miatt – mondta a döntő után a Vasas játékosa, hozzátéve, hogy szerinte ő hibázott a kelleténél többet, s ezért most haragszik magára. – De tudom, hogy túl kell lépni a történteken, s folytatni kell a munkát. A karantén-helyzet is furcsa volt eleinte, de edzettem tovább, s ez így lesz most is.

Mestere Fonó László pedig tiszta szívből gratulált az eredményhirdetést követően Lestyán Villőnek fia mentális erejéhez, kiemelve, hogy ebben a korban a fiatalok még ritkán képesek hiba nélkül elviselni a sorozatban következő szoros mérkőzések terhelését.

A korosztályos ob utolsó találkozója tehát nemcsak a pályán, de azon kívül is a fair play szellemében végződött.

 

u16Mészáros Patrik, Szőke Ádám és Gulyás István szövetségi edző - Fotók: tenisz-palya.hu

 /Forrás - Az alázat győzelme - tenisz-palya.hu cikke - Gy. Szabó Csilla/

Dátum: 2020. 08. 16.