Impreszum

A második világháború után a Vasas Sport Clubnak lehetősége nyílt több olyan szakosztály létrehozására, amelyre az anyagiakban szűkölködő sportegyesületnek 1945 előtt nem volt módja. A tenisz szakosztály megalakulásának gondolata dr. Szörényi Lóránt, dr. Majoros István, dr. Kovács István, Péteri Emil és Balázs István nevéhez fűződik elsősorban. Teniszezőink első otthona a Gorkij fasor és a Bajza utca sarkán létesítetett sporttelep volt, ahol azonban mindössze egy-két használható pályát találhattunk. 1947 elején a BBTE Pasaréti úti sporttelepet a Vasas Sport Club kapta meg, így teniszezőink új otthonba költözhettek.

Tenisz szakosztályunk egyik legeredményesebb korszaka 1946-1956-os évek közé tehető. Férfi versenyzőink közül Asbóth József a negyvenes évek végén, az ötvenes évek elején nem csak itthon, de nemzetközi szinten is világhírnévnek örvendett., 1947-ben megnyerte a ma már Roland Garrosként közismert párizsi nyílt teniszbajnokságot egyéniben, rá egy évre pedig Wimbledonban, egyetlen európai játékosként került a négy közé. Vegyes párosban Körmöczy Zsuzsával az oldalán lett harmadik Párizsban. Piros-kék színekben 11 magyar bajnoki címet szerzett (összesen 28-szoros magyar bajnok)

De még Asbóth eredményeit is felülmúlta szakosztályunk és a magyar női tenisz mai napig legeredményesebb sportolójának: Körmöczy Zsuzsának eredményei. A sorozatban megnyert hazai bajnokságok mellett (több mint negyedszázadig tartozott a magyar tenisz élvonalához), a nemzetközi teniszvilág is hamarosan megismerte a nevét. Legnagyobb sikerét 1958-ban szerezte meg Párizsban, a Roland Garroson elért első helyezésével. Ugyanebben az évben harmadik lett Wimbledonban, és eredményeinek köszönhetően abban az évben a világranglistán második is volt. Nyolc éven keresztül szerepelt TOP 10-es játékosként nemzetközi versenyeken.

Rajtuk kívül is még számtalan eredményes teniszezővel büszkélkedhet a szakosztály. Többek között Szabó Éva és Taróczy Balázs akik a hetvenes és nyolcvanas években tették le névjegyüket a magyar tenisz sportban. Taróczy Balázs a mai napig az egyetlen Wimbledoni bajnoka az országnak. Az elmúlt évtizedek legeredményesebb teniszezői közül is sokan megfordultak a Vasasban: a nőknél Temesvári Andrea, Földényi Annamária, Mandula Petra, és Szávay Ágnes, míg a férfiaknál Kuharszky Zoltán, Krocskó József, Markovits László, Nagy Viktor, Noszály Sándor vagy Sávolt Attila.